Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Νάντια Ηλιοπούλου - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Νάντια Ηλιοπούλου - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ



Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήση μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» (ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 3ο ΤΟΜΟ γίνονται δεκτές έως τις 31/12/2019 - ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: ΕΔΩ) και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν. Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του πρώτου τόμου της «Ηλεκτρονικής Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία έχει συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.
Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τη λογοτέχνιδα, Νάντια Ηλιοπούλου, η οποία συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό του έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΝΑΝΤΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Θα ξεκινήσω με τα λόγια του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, 1927-2014, Κολομβιανός συγγραφέας : “Βυθίστηκα στη ρομαντική λογοτεχνία, που είχα αποκηρύξει όταν η μητέρα μου θέλησε να μου την επιβάλει με το ζόρι, και από εκεί συνειδητοποίησα πως η ακατανίκητη δύναμη που κάνει τη Γη να γυρίζει δεν είναι οι ευτυχισμένοι έρωτες, αλλά όσοι συναντούν εμπόδια.” Kάτι ανάλογο έγινε και σ’ εμένα. Η μητέρα μου ποιό πολύ πρακτικός άνθρωπος, δεν με παρότρυνε ιδιαίτερα, ενώ εγώ απο μικρή διάβαζα βιβλία κι ότι άλλο σ’ έντυπη μορφή ερχόταν στα χέρια μου. Η λογοτεχνία λοιπόν για εμένα είναι ο κόσμος όλος. Η γνώση του, η μουσικότητά του, η ιστορία του, τα φυσικά του φαινόμενα, οι άνθρωποι και όλα γύρω μας τα έμψυχα κι άψυχα όντα. Πραγματικά, είμαστε πολύ τυχεροί!

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Την γνώση, το συναίσθημα, την ασφάλεια, την δύναμη, την παιδικότητα, την ωριμότητα, λύσεις κι επιλογές. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Θα μου επιτρέψετε να πώ, πως η ποίηση πάντα είχε την ιδιαιτερότητά της. Πάντα ανήκε σε μιά ποιό ιδιαίτερη ομάδα ανθρώπων και πάντα υπήρχαν δυσκολίες στην ανθρωπότητα ανάλογα με τις εποχές. Σήμερα, οι επιλογές των ανθρώπων είναι περισσότερες, η τεχνολογία στην μεγαλύτερή της ανάπτυξη και υπάρχουν πληθώρα προκλήσεων ξεκινώντας απο τα σχολεία και φτάνοντας στις πολιτιστικές δράσεις του κάθε τόπου.Όμως, σήμερα οι άνθρωποι θεωρώ πως είναι ψυχικά γερασμένοι και αναζητούν άλλες διεξόδους, που δεν είμαι σίγουρη αν τους γεμίζουν και τους ευχαριστούν. Γι’ αυτό υπάρχουν, όμως, οι ποιητές,για να παλέψουν μέσα απο εμπόδια ( όπως είπα και σε παραπάνω ερώτημα ). Υπάρχουν ποιητές που δεν διστάζουν να κρατήσουν την πένα τους και να γράψουν για το τι συμβαινει γύρω μας και μέσα μας. Στο χέρι μας είναι να τους ακούσουμε και να παλέψουμε μέχρι το τέλος. Καμιά επανάσταση άλλωστε και καμία δυσκολία δεν ξεπεράστηκε χωρίς προσπάθεια. Σήμερα οι ποιητές, μας μαθαίνουν να παλεύουμε μέχρι το τέλος. Το μέλλον της λοιπόν, δεν μπορώ να το προβλέψω, αλλά ένα είναι σίγουρο: Θα υπάρχουν βιβλία!

4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Tρόπος ζωής! Δεν μπορώ να σας πώ τίποτε άλλο. Είμαι ερωτευμένη με την ποίηση. Δεν μπορώ χωρίς αυτή!

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Απο μικρή που ήμουν, απαντούσα πάντα σε ποιητικό λόγο κι έγραφα κρυφά στους τοίχους του δωματίου μου στιχάκια. Τα πάντα που έβλεπα γύρω μου ήθελα να τα καταγράψω και να τους δώσω το χρώμα της παιδικής μου ψυχής. Σαν μικρή, έπαιξα πολύ και το περιβάλλον μου, είχε όλα όσα παροτρύνουν ένα ανήσυχο πνεύμα να εξερευνήσει και να καταγράψει τον κόσμο με την πένα του.

6. Γιατί γράφετε;

Γράφω, όταν είμαι χαρούμενη, όταν είμαι λυπημένη, γιατί με βοηθάει να σκέφτομαι, να βρίσκω λύσεις σε κάτι που με απασχολεί ή να εξωτερικεύω κάποιες σκέψεις μου και να τις μοιραζομαι με τους ανθρώπους γύρω μου. Έτσι, για εμένα η γραφή ειναι τρόπος ζωής, όπως σας είπα και προηγουμένως.

7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Το οτιδήποτε. Πηγή έμπνευσής μου, μπορεί να γίνει μια ανάμνηση, μια εικόνα, οι ανθρώποι, οι πράξεις τους, το φυσικό περιβάλλον κ.α. Ο κόσμος μας όλος,άλλωστε, πρέπει να γίνει πηγή έμπνευσης για όλους μας και με την καλή αλλά και την άσχημη πλευρά του.

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Ασχολούμαι με την ποίηση και το παιδικό παραμύθι κυρίως, αλλά δεν διστάζω να πειραματίζομαι και με το διήγημα και το μυθιστόρημα. 

9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Έχω εκδώσει μία ποιητική συλλογή: “ ταξίδι στις στιγμές ’’ και ένα παιδικό παραμύθι. Ετοιμάζομαι σε συνεργασία μ’ ένα αγαπημένο φίλο να εκδώσουμε το Φθινόπωρο ένα βιβλίο που γράψαμε μαζί κι έχω στα σκαριά άλλο ένα παιδικό παραμύθι και μυθιστόρημα. Χωρίς βέβαια να σταματάω να γράφω ποίηση.

10. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο που έχει τίτλο: «Ο Ψιθυρούλης». 

Το βιβλίο μου αυτό είναι ένα παιδικό ποιητικό παραμύθι με ήρωα τον Ψιθυρούλη. Ο Ψιθυρούλης είναι ένα παιδί της σημερινής εποχής με πολλές ανησυχίες, που έρχεται αντιμέτωπος με τα προβλήματά της. αλλά και με την όμορφη πλευρά της. Προσπαθεί μέσα από την παιδικότητά του να βρεί τον δρόμο του για την ωριμότητα και την ολοκλήρωση. Σας αναφέρω ένα μικρό απόσπασμα απο το παραμύθι:
« Φωτογράφος να γίνω,
θέλω, σαν θα μεγαλώσω
να φωτογραφίζω κάθε λογής ψίθυρο
κρυμμένο, φανερό
τον κόσμο για ν’ αλλάξω
χαρά κι αγάπη να μοιράσω... »

11. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Το μεσημέρι.

12.  Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;

Πολυάσχολη θα έλεγα... Θεωρώ πως η ζωή ενός καλλιτέχνη στα χρόνια της κρίσης επηρεάζεται απο την εποχή του, τις συνθήκες κάτω απο τις οποίες ζεί και την προσωπική του ταυτότητα.

13. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;

Πολλά υποσχόμενη.

14. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;

Η πένα του συγγραφέα και η ικανότητά του  ή αλλιώς ο τρόπος που θα κάνει εικόνα τις σκέψεις του και την ζωή των ηρώων του προκαλώντας τον αναγνώστη να ταυτιστεί μαζί του και να τον ακολουθεί. Μετά έρχεται θεωρώ πολύ σημαντικό, η προώθηση του βιβλίου. Ξέρετε πόσα υπέροχα κείμενα , έργα έχουν μείνει πίσω μας και δεν χαίρουν της αντίληψής μας, επειδή δεν προωθήθηκαν για κάποιους λόγους.

15. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Και τα δύο. Δεν επιλέγω αν κάτι επιθυμώ να το διαβάσω, σε όποια μορφή και να το βρώ.

16.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Να μην σταματήσει ποτέ να γράφει και να γνωρίζει πως ο δρόμος του είναι μεγάλος αλλά όχι ακατόρθωτος. Αρκει΄να θέλει να τον διαβεί, με τόλμη, δύναμη, ήθος, σεβασμό κι ευαισθησία.

17. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

 «Η καλοσύνη των ξένων», Πέτρος Τατσόπουλος.

18. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Ν. Καζαντζάκης, Ονόρε ντε Μπαλζάκ, Λ. Τολστόι και Ευγενία Φακίνου, Μάρω Βαμβουνάκη, Τ. Χατζητάτσης, Μάρα Μειμαράκη κ.α.

19. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;

Όσα παίρνει ο άνεμος, Πόλεμος και Ειρήνη, Χαμένα Όνειρα, Ο μικρός πρίγκηπας, Ο καπετάν Μιχάλης κ.α.

20. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Να μ’ έχει ο Θεός καλά να μπορώ να συνεχίζω να γράφω....


*     *     *


Αγκαλιά
(της Νάντιας Ηλιοπούλου) 

C:\Users\User\Desktop\My life\βιβλιο\DSC06716.jpg AL.jpg





Πόθος
(της Νάντιας Ηλιοπούλου) 


*     *     *



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΑΝΤΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ


Η Νάντια Ηλιοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968.
Αποφοίτησε απο το Τμημα Προσχολικης Αγωγης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στους Η/Υ απο το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Η ειδικευση της έγινε στην Παιγνιοθεραπεια - Πανεπιστημιο Northampton σε συνεργασία με το ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας «Το Αθυρμα». Επίσης, είναι Μελος του Συλλογου Παιγνιοθεραπευτων & Δραματοθεραπευτων Ελλαδας.
Η αγάπη της για την γραφή, την οδήγησε στην έκδοση ενός βιβλίου με ποιήματα με τίτλο: “ Tαξίδι στις στιγμές », καθώς και παιδικού ποιητικού παραμυθιού με τίτλο: « Ο Ψιθυρούλης».
Βραβευμένη στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Unicef τo 2005, με θέμα:<< Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους >>.Έχει λάβει μέρος σε πληθώρα σεμιναρίων  ομιλιών και συνεδρίων με θέμα το παιδι.
Κατα καιρους έχει διατελέσει εθελοντρια στους Προσκοπους,Γιατρούς χωρις Συνορα, National Geographic και πληθώρα συμμετοχών σε περιβαλλοντικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας όπου έχει βραβευτεί  απο τα έτη 2012 έως και το 2019.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!