Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Σοφία Σκλείδα - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Σοφία Σκλείδα - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ



Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήση μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν. Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του πρώτου τόμου της «Ηλεκτρονικής Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία θα συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.

Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τη Λογοτέχνιδα, Σοφία Σκλείδα, η οποία συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό της έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΣΚΛΕΙΔΑ

1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Θεωρώ ότι κάθε απόπειρα να οριστεί η λογοτεχνία ελέγχεται αναπόφευκτα ως προσωρινή, διότι πρόκειται αναμφίβολα για μια κατηγορία σχετική, μεταβλητή και σαφώς εξαρτημένη από διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα από τις ιστορικές και κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, τα πολιτισμικά συμφραζόμενα κ.ά.
Πολύ συνοπτικά θα έλεγα, ότι η λογοτεχνία είναι απλά μια αυτόνομη μορφή λόγου, κυρίως αυτοαναφορική, η οποία στοχεύει στην αισθητική καλλιέργεια  και απόλαυση. 

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Θα απαντήσω στο ερώτημά σας με τη γνώμη που διατύπωσε για τη λογοτεχνία ο διάσημος γερμανός ποιητής και φιλόσοφος Γκαίτε , ο οποίος υποστήριξε, ότι « Η παρακμή της λογοτεχνίας είναι σημάδι της παρακμής ενός Έθνους».

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Zούμε σε μια άλλη εποχή,  επαναστατικών και αποκαλυπτικών θα έλεγα αλλαγών, σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη πολλαπλή  κρίση που βιώνουμε,  σε ηθικό κυρίως επίπεδο, δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσει και τον τομέα της τέχνης, και δή της ποίησης.  Η αληθινή ποίηση λυτρώνει, μας βγάζει από τα αδιέξοδα, μας προσφέρει ανάταση ψυχής και μας οδηγεί στη χαρά, απομακρύνοντας  τον φόβο και την απελπισία.  Υπό αυτή την έννοια,  θεωρώ ότι  η ποίηση ήταν, είναι και θα είναι  πάντα επίκαιρη και παρούσα στη ζωή μας, φτάνει να της δείξουμε τον δέοντα σεβασμό, απομακρύνοντάς την από τον ατομισμό και την ιδιοτέλεια και δίνοντας την αξία που της αναλογεί, για να εξασφαλίσουμε την αθανασία της και να  μπορούμε να ανακαλύψουμε και να απολαμβάνουμε τους αστείρευτους θησαυρούς της.

4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Πολλαπλές  οι απόψεις για την ποίηση . Είναι μια από τις μεγαλύτερες επινοήσεις του ανθρώπινου πνεύματος, εσωτερική ανάγκη και παρηγοριά του ανθρώπου. Ποίηση είναι τα πάντα στη ζωή, αφού φρόντισε γι΄αυτό ο Θεός- Δημιουργός μας, με τη μεγαλοσύνη Του και τη γενναιοδωρία Του.
Kαι όπως πολύ σωστά είπε ο Ν. Βρεττάκος, «Κατά βάθος η ποίηση είναι μια ανθρώπινη καρδιά, φορτωμένη όλο τον κόσμο».

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Για να είμαι ειλικρινής, πάντα μου άρεσε να γράφω. Ήταν και είναι έμφυτη εσωτερική ανάγκη, θείο τάλαντο και δώρο, το οποίο προσπαθώ , όσο μπορώ να καλλιεργώ, με σύνεση, ειλικρίνεια  και αυτοσεβασμό.

6. Γιατί γράφετε;

Για να δώσω υπόσταση, σάρκα και οστά στις εσωτερικές μου ανησυχίες, στα ποικίλα ενδιαφέροντά μου,  στο απαύγασμα των εμπειριών μου και των νοητικών ταξιδιών μου.

7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Εν δυνάμει, τα πάντα…

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Αναμφισβήτητα με την ποίηση. Είναι ο μεγάλος μου έρωτας! Από τη στιγμή που μου αποκαλύφτηκε, δεν έχει σταματήσει να με συναρπάζει. 

9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Το 2014 εκδόθηκε η πρώτη  ποιητική μου συλλογή, με τον τίτλο «Ονείρων Όαση», η οποία το 2017 εκδόθηκε και βραβεύτηκε επίσης στην Ιταλία, αποσπώντας το δεύτερο βραβείο. Το 2016 εκδόθηκε το παραμύθι μου, «Οι Γεωμετρούληδες», και το 2018 δημοσιεύτηκε το δεύτερο παραμύθι μου, «Το Βασίλειο της χαράς». Παράλληλα,  το 2017 εκδόθηκαν η δεύτερη ποιητική μου συλλογή με τον τίτλο «Νεολογισμοί» και το 2018  η Τρίτη, με τον τίτλο «Μελισμός». Τέλος, βρίσκονται υπό έκδοση τα βιβλία μου, «Καππαδοκικές θεολογικές αναφορές σε στιχηρά ιδιόχειρα» και «Η Διδασκαλία της Κλασικής Γραμματείας στην Ιταλική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

10Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο που έχει τίτλο: «Καππαδοκικές θεολογικές αναφορές σε στιχηρά ιδιόχειρα». 

Είναι μια απόπειρα απόδοσης δοκιμιακού κειμένου σε στίχους. Με αυτό θέλω να αποδώσω ένα ελάχιστο φόρο τιμής στην Καππαδοκία και στους κατοίκους της, επειδή  σε ολόκληρο το διάβα της ιστορίας αυτή ανέδειξε τη συνέργεια και σύνδεση του Ελληνισμού με την Ορθοδοξία. Πρόκειται για μια κοινή πορεία πολλών αιώνων, η οποία δημιούργησε ακατάλυτους δεσμούς και διατήρησε άσβεστη τη μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων, από τις οποίες έλκουμε την καταγωγή μας.

11. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Συνήθως  το βράδυ, γιατί μπορώ να συγκεντρώνομαι απερίσπαστα, ψυχή τε και σώματι.

12.  Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;

Η ζωή όλων των ανθρώπων σήμερα έχει καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη και καλούμαστε να είμαστε νοητικά ευέλικτοι και κοινωνικά επαρκείς, για να μπορέσουμε να πορευτούμε με ελπίδα και προορισμό. Η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο δύσκολη από αυτή των υπόλοιπων ατόμων. Αν ένας λογοτέχνης εξασφαλίσει τα προς το ζην από άλλες οικονομικές πηγές, έχει το πλεονέκτημα να απολαμβάνει τις αρετές και τα διαμαντάκια αυτής της ανεξάντλητης πηγής τέχνης.

13. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;

Πλούσια και σε αρκετές περιπτώσεις ποιοτική.

14. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;

Το «ευτυχές» των αρχαίων, να ευνοηθεί δηλαδή από την τύχη και τις κάθε είδους συγκυρίες.

15. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Θα επέλεγα αναντίρρητα το έντυπο. Η άμεση αυτή επαφή με το βιβλίο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γεννάει μοναδικά συναισθήματα.

16.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Να γράφει, να γράφει, να γράφει…
Να διαβάζει, να είναι ταπεινός, να δοκιμάζει τον εαυτό του συγγραφικά και όσο μπορεί να ταξιδεύει.

17. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

«Τσίλι – Ζωή στη σκιά του θανάτου» του Ααρών Άππελφελντ.

18. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Είναι πολλοί. Ενδεικτικά αναφέρω τον Καβάφη, τον Καζαντζάκη, τον Καρυωτάκη, τον Ελύτη, τη Δημουλά, τον Ντοστογιέφσκι, τον Όσκαρ Ουαϊλντ, τον Έρνεστ Χέμινγκγουέι κ.ά. 

19. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;

Δεν ξεχωρίζω κανένα. Όσα σχετίζονται με τις πνευματικές μου αναζητήσεις και τα ενδιαφέροντά μου, έχουν ιδιαίτερη θέση στη ζωή μου. 

20. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Δεν μου αρέσει να κάνω μελλοντικά σχέδια σε μια ζωή όλο ανατροπές και αναπάντεχα γεγονότα. Το σίγουρο όμως είναι, ότι θα προσπαθήσω να εξελίξω τη γραφίδα μου και να ολοκληρώσω κάποια έργα μου που θα ήθελα, Θεού επιτρέποντος, να δουν το φως του εκδοτικού σύμπαντος.

                                *     *     *

Speranza*
(έργο της Σοφίας Σκλείδα) 

Προσκυνητάρι η μοναξιά
δέηση η θλίψη.
Και εσύ πάλλεσαι…
συστέλλεσαι, διαστέλλεσαι
και πάλι από την αρχή.
Διαλύεσαι, συντρίβεσαι
πάλι ατόφιος
και η «ωδή της χαράς»**
αιωρείται στα απομεινάρια του κόσμου!

*Ελπίδα
**Η Ωδή στη Χαρά είναι ωδή που γράφτηκε το 1785 από τον Γερμανό Φρήντριχ Σίλερ και μελοποιήθηκε από τον Ludwig Van Beethoven το 1824.Το 1972 υιοθετήθηκε ως ύμνος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Σκλείδα, Σ., (2017). Νεολογισμοί. Ποιητική Συλλογή. Θεσσαλονίκη


Traduzione
Αλέξιος ο Νεότερος
(έργο της Σοφίας Σκλείδα) 

Φόρεσα τα ρούχα της σιωπής
για να σου τραγουδήσω,
να εξυμνήσω
το θαύμα σου
τον πολύτροπο οφθαλμό σου
Εσύ έδωσες ψυχή,
μ’ ανάστησες με το βλέμμα σου
το ανάστημά σου
Λες και τα κληρονόμησες
από τη δόξα του Βυζαντίου
όταν Άγγελος και Κομνηνός
έπαιρναν τα ηνία…

Αφιερωμένο στον γιο μου Αλέξη

Ποίημα βραβευμένο (1ο βραβείο στην ξένη ποίηση) σε  Διεθνή ιταλικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, La Nuov@ Mus@. Δεκέμβριος 2013. Aprilia, Ιταλία.

Sofia Skleida, (2017).Oasi dei sogni. Silloge poetica: Il mondo dello Scrittore. Italia


Alexis  il Giovane
(έργο της Σοφίας Σκλείδα) 

Ho indossato i vestiti di silenzio
per cantare a te,
glorificare il tuo miracolo
il tuo occhio geniale.
Mi hai dato l'anima,
mi hai fatto risorgere con il tuo sguardo,
la tua statura
come se li  avessi  ereditati dalla gloria di Bisanzio
quando Angelos  e Comnene prendevano  le redini...

Dedicata  a mio figlio Alessio
Poesia premiata (1° premio nella poesia straniera )al Concorso Letterario Internazionale " Ιn memoria di Carmelina Ghiotto Zini: Una vita vissuta per I poveri- VII edizione, XII Incontro poetico, La Nuov@ Mus@.Dicembre 2013. Aprilia, Italia.


*     *     *


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΟΦΙΑΣ ΣΚΛΕΙΔΑ


Η Σοφία Σκλείδα σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος Master Παιδαγωγικής, Διδάκτωρ Συγκριτικής Παιδαγωγικής και υποψήφια Μεταδιδάκτορας της θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει πολλαπλά επιμορφωτικά σεμινάρια ειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή  και κυρίως στη διδακαλία φιλολογικών μαθημάτων. Παράλληλα, έχει εκπαιδευθεί και πιστοποιηθεί στη γραφή Braille από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών. Επιστημονικά ασχολείται με τη διδακτική, τη Σχολική Ψυχολογία, την Ειδική Αγωγή, την Αρχαία και τη Νέα Ελληνική Γραμματεία. Έχει εργαστεί στην Ιταλία, στην Ελληνική Πρεσβεία ως μεταφράστρια, στην ελληνική κοινότητα της Ρώμης, καθώς και σε άλλα κέντρα διάδοσης της ελληνικής Επιπλέον, έχει διδάξει στις Σχολές Αξιωματικών της Αστυνομίας το μάθημα της Δικαστικής Ψυχολογίας. Τα τελευταία έτη έχει εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση ως καθηγήτρια της Ιταλικής γλώσσας και στην Ιταλική Σχολή Αθηνών ως καθηγήτρια της ελληνικής. Δημοσιεύει άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη συμμετοχή της σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.  Έχει εκλεγεί και διακριθεί ως Πρέσβειρα Πολιτισμού της Ελλάδας στο Εξωτερικό από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό Universum Academy Switzerland International University Of Peace (Μάιος 2016) στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Είναι μέλος του Διεθνούς Λογοτεχνικού Οργανισμού Ποιητές του κόσμου, μέλος του Αmbassador of poetry sound library in the World, μέλος της Κριτικής Επιτροπής στο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Concorso Letterario Universum, μέλος της Κριτικής Επιτροπής του “Premio Clemente Rebora 2018/19”,μέλος της Κριτικής Επιτροπής στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας « ΚΕΦΑΛΟΣ», μέλος της Κριτικής Επιτροπής στον ετήσιο  Mαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό ποίησης και διηγήματος του πολιτιστικού συλλόγου ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ  και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Το 2014 εξέδωσε την ποιητική της συλλογή με τίτλο Ονείρων Όαση, η οποία μεταφράστηκε στην ιταλική γλώσσα και εκδόθηκε στην Ιταλία. Τον Οκτώβριο του 2017 η ιταλική έκδοση βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό στο Μιλάνο της Ιταλίας αποσπώντας το δεύτερο βραβείο. Επιπλέον, έχει μελοποιηθεί το ποίημα της Λαξεύοντας από την ομότιτλη συλλογή. Το 2016 εκδόθηκε το παραμύθι της με τίτλο οι Γεωμετρούληδες και το 2018 δημοσιεύτηκε το παραμύθι της με τίτλο Το Βασίλειο της χαράς.  Το 2017 εκδόθηκαν η δεύτερη ποιητική της συλλογή με τον τίτλο Νεολογισμοί και το 2018  η τρίτη της ποιητική συλλογή με τον τίτλο Μελισμός. Υπό έκδοση τα βιβλία της Καππαδοκικές θεολογικές αναφορές σε στιχηρά ιδιόχειρα και Η Διδασκαλία της Κλασικής Γραμματείας στην Ιταλική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ

Δεκέμβριος 2013: 1ο Βραβείο στον Διεθνή Ποιητικό Διαγωνισμό Ιn memoria di Carmelina Ghiotto Zini: una vita vissuta per I poveri- VII edizione.XII Icontro poetico. La Nuov@ Mus@.Συμμετοχή με το ποίημα “Χρυσό Στεφάνωμα -Incoronamento d΄ Οro. Aprilia( Ρώμη).

Μάρτιος 2014: Βραβείο ( Diploma di Merito) στον Διεθνή Ποιητικό Διαγωνισμό PREMIO NAZIONALE DI POESIA, NARRATIVA E FOTOGRAFIA. Albero Andronico.VII edizione.  Συμμετοχή με το ποίημα “Aστειευόμενοι Ορθώς – Scherzando giustamente”. Roma( Ρώμη).

Μάιος  2014: Το  Βραβείο του Αντιφάνους στον Δ΄ Παγκόσμιο  Ποιητικό Διαγωνισμό με θέμα Ο ΛΟΓΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΦΩΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ. Συμμετοχή με το ποίημα “ Άγονες Γραμμές”. Θεσσαλονίκη.

Ιούνιος 2014: Βράβευση στον  Ιταλικό Διαγωνισμό CONCORSO DI POESIA SOTTO IL CIELO DI LUGLIO. La Nuov@ Mus@.Συμμετοχή με το ποίημα Glorificazioni Estive. Anzio. Roma.

Δεκέμβριος 2014: Βράβευση στον  Ιταλικό Διαγωνισμό CONCORSO DI POESIA Poesie sotto l΄Albero. La Nuov@ Mus@.Συμμετοχή με το ποίημα Ancora una volta. Anzio. Roma.

Iούλιος 2015: Βράβευση στον  Ιταλικό Διαγωνισμό CONCORSO DI POESIA SOTTO IL CIELO DI LUGLIO. La Nuov@ Mus@.Συμμετοχή με το ποίημα Vigore. Anzio. Roma.

Απρίλιος 2015: Βράβευση στον  Ποιητικό Διαγωνισμό για την ενίσχυση της Παιδιατρικής Κλινικής του Ρεθύμνου.  Συμμετοχή με το ποίημα  Νεάπολη. Ρέθυμνο.

Σεπτέμβριος 2015: Βράβευση στον  Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Μορφωτικού συλλόγου Μήλου. Συμμετοχή με το ποίημα  Σθένος. Μήλος.

Noέμβριος 2015: Διάκριση στον  Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του περιοδικού Κελαινώ. Συμμετοχή με το ποίημα  Λαξεύοντας. Αθήνα.

Noέμβριος 2015: Βράβευση της ποιητικής συλλογής ΟΝΕΙΡΩΝ ΟΑΣΗ(ΟΑSI DEI SOGNI- Attestato di premiazione, Coppa 3o posto)στον  4ο Διεθνή Ιταλικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό. 4ο Edizione del Concorso Internazionale Poesia, Prosa e arti Figurative “La  Finestra Eterea” 2015. Mιλάνο, Ιταλία.

Δεκέμβριος 2015: Βράβευση στον  Ιταλικό Διαγωνισμό CONCORSO DI POESIA Aspettando il Natale, poesie sotto l’albero- un concorso diverso.Edizione 2015. La Nuov@ Mus@.Συμμετοχή με το ποίημα Dea. Aprilia.

Ιανουάριος  2016: Το  Βραβείο Αφροδίτη της Μήλου στον Ε΄ Παγκόσμιο  Ποιητικό Διαγωνισμό με θέμα ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ. Συμμετοχή με το ποίημα “ Κάλεσμα μνήμης”. Θεσσαλονίκη.

Mάιος 2016: Βράβευση στον  Ιταλικό Διαγωνισμό Concorso Letterario “UNIVERSUM”. Συμμετοχή με το ποίημα Τabula Rasa. Λουγκάνο. Ελβετία.

Mάιος 2016: Διάκριση του ποιήματός μου Άνθεα στον Ποιητικό Διαγωνισμό Bonsaistories.

Ιανουάριος 2016: Διάκριση του ποιήματός μου Μήλο της έριδος στον Ποιητικό Διαγωνισμό  «Γλυπτών Παλιννόστησις». Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

2016: Διάκριση του ποιήματός μου Προς τιμήν στον Ποιητικό Διαγωνισμό ΕΛΒΕ- Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος  

2016: Διάκριση του ποιήματός μου Tύρβη στον Α΄ Διεθνή Ποιητικό Διαγωνισμό Ζακύνθου με θέμα «Μια ωδή στον Δ. Σολωμό».

Iούλιος 2017: Βράβευση στον  Ιταλικό Διαγωνισμό CONCORSO DI POESIA SOTTO IL CIELO DI LUGLIO. La Nuov@ Mus@.Συμμετοχή με το ποίημα  Μemorie storiche.Anzio. Roma.

Iούνιος 2017: Tιμητική διάκριση για την ποιητική μου συλλογή Dal Mediterraneo. Centro Culturale Giuseppe Gioachino belli. XXI Edizione Concorso Nazionale Mario dell΄ Arco. Genzano. Roma.

2017: Γ΄ Βραβείο στον ΣΤ΄ Παγκόσμιο  Ποιητικό Διαγωνισμό με ελεύθερο θέμα. Συμμετοχή με το ποίημα “  Κύκλοι η ζωή ”. Θεσσαλονίκη.

Οκτώβριος 2017: Βράβευση της ποιητικής συλλογής ΟΑSI DEI SOGNI- Attestato di premiazione, Coppa 2o posto)στον  5ο Διεθνή Ιταλικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό. 5ο Edizione del Concorso Internazionale Poesia, Prosa e arti Figurative “La  Finestra Eterea” 2017. Mιλάνο, Ιταλία.

Νοέμβριος 2017: Βράβευση της ποιητικής συλλογής ΙΝ ΜEDITERRANEO, Diploma di Merito, στον Ιταλικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό “ SCRIVIAMO INSIEME”, VII Edizione. Ιταλία.


Δεκέμβριος 2017: Βράβευση (DIPLOMA D΄ ONORE), στον  Ιταλικό Διαγωνισμό Premio poesia, prosa e arti figurative 2017, Accademia Internazionale il Convivio, Συμμετοχή με την ανέκδοτη ποιητική συλλογή «ΙΝ ΜΕDITERRANEO».

2017: Διάκριση του ποιήματός μου Αγαπητική Ενατένιση στον Διαγωνισμό Ulysses. 

2017: Βράβευση στον  Ιταλικό Διαγωνισμό CONCORSO DI POESIA, Edizione 2017. La Nuov@ Mus@.Συμμετοχή με τα ποιήματα “Senza una lotta” & “ Comunione” Aprilia.

Απρίλιος 2018: Tιμητική Διάκριση χαϊκού μου στον Β΄ Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό, Πνευματικοί Ορίζοντες Λεμεσού- Εφαλτήριο λόγου, τέχνης και πολιτισμού για το έτος 2017.

2018: Διάκριση και δημοσίευση του ποιήματός μου “Citta΄ delle Nazioni” στον στον  Ιταλικό Διαγωνισμό Premio Internazionale Letterario e d΄ Arte, NUOVI  OCCHI  SUL MUGELLO, V Edizione.
 2018: Β΄ βραβείο στον Ζ΄ Παγκόσμιο  Ποιητικό Διαγωνισμό με θέμα  «Ο απανταχού ελληνισμός και οι διαχρονικές του αξίες». Αμφικτυονία Ελληνισμού. Συμμετοχή με το ποίημα “ Ραγισματιά”. Θεσσαλονίκη.

Δεκέμβριος 2018: Γ΄ Βραβείο στον  18ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του περιοδικού λόγου, τέχνης και πολιτισμού «Κελαινώ» με θέμα: “ Στις βλέβες της ελπίδας, κεντρίζει η αισιοδοξία”. Συμμετοχή με το ποίημα  «Χελιδονίζοντας». Αθήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!