Συνέντευξη με τον Λογοτέχνη Κυριάκο Ολυμπίου (Μέλος κριτικής επιτροπής 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης ΚΕΦΑΛΟΣ) - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Συνέντευξη με τον Λογοτέχνη Κυριάκο Ολυμπίου (Μέλος κριτικής επιτροπής 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης ΚΕΦΑΛΟΣ)





Συνεχίζουμε την παρουσίαση των μελών της κριτικής επιτροπής του «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης ΚΕΦΑΛΟΣ» του λογοτεχνικού περιοδικού μας. Σας υπενθυμίζουμε πως κάθε Σαββατοκύριακο και για όλο τον Ιούνιο θα παρουσιάζονται δύο μέλη από τη δεκαμελή κριτική επιτροπή, με μία συνέντευξη που θα δώσουν στον Εκδότη του Περιοδικού, Δημοσιογράφο και Λογοτέχνη, κ. Πλούταρχο Πάστρα.

Στη σημερινή και τελευταία μας παρουσίαση θα σας παρουσιάσουμε τον Διευθυντή των Ναυτικών Σπουδών της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου και Λογοτέχνη, κ. Κυριάκο Ολυμπίου, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου και Λογοτέχνη κ. Πλούταρχου Πάστρα για το λογοτεχνικό του έργο. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΟΛΥΜΠΙΟΥ


1. Ποια θεωρείτε πως είναι τα καταλληλότερα κριτήρια για μία αντικειμενική λογοτεχνική κριτική;

Πρέπει να δώσεις προσοχή στην πειστικότητα και την καινοτομία των προβλημάτων του κειμένου. Επίσης πρέπει να υπάρχει μια θέση στο έργο για συζήτηση των ανθρώπινων αξιών και των αρχών της κοινωνίας. Πρέπει επίσης να εστιάσεις σε δύο κύρια σημεία, όπως την υπερφόρτωση με μικρές λεπτομέρειες εις βάρος του κύριου περιεχομένου καθώς και στα ιδεολογικά χαρακτηριστικά σε αντίθεση της αισθητικής του κειμένου.

2. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για την ποίηση, ποιος θα ήταν αυτός;

Μια φανταστική πραγματικότητα, είναι η έκτη αίσθηση του ανθρώπου που λέγετε ποιητής.

3. Πως βλέπετε την ποίηση σήμερα; Ποιο θεωρείτε πως θα είναι το μέλλον της;

Κάθε εποχή γεννά τον δικό της βαθύτερο συγκινησιακό της λόγο, φτάνει να τον αγγίξεις και να σε συγκινήσει όπως του αξίζει. Αν και ο σημερινός λόγος έχει μετατοπιστεί με ρυθμούς ταχύτερους πάλι καθρεφτίζει και αντηχεί την απόλυτη αλήθεια.
Λένε ότι η ποίηση περνάει μεγάλη κρίση κάτι που προσωπικά δεν πιστεύω. Εφόσον υπάρχει παρελθόν, λογικά θα υπάρχει και μέλλον!

4. Γιατί γράφετε;

Γιατί είναι ο τρόπος που βλέπω, σκέφτομαι και κρίνω κάποια πράγματα. Είναι σημαντικό η σκέψη να εκφράζεται ελεύθερα δίχως κανόνες  και χωρίς περιορισμούς.

5. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Κάθε λογοτεχνικό είδος αποβλέπει σε ορισμένο σκοπό. Ένας λογοτέχνης δεν πρέπει να μπαίνει σε καλούπια και γραμμές. Προσωπικά ασχολούμαι και με τον ποιητικό αλλά και με τον γραπτό λόγο.

6. Μιλήστε μας για το έργο σας.

Η εργογραφία μου αποτελείται από τέσσερα έργα:
 - Ή ΡΑΔΑ', ποιήματα - αυτοέκδοση 2006
- 'ΤΗΣ ΒΑΡΔΙΑΣ ΣΚΕΨΕΙΣ', ποιήματα και διηγήματα - Εκδόσεις Αιγαίον 2012
- ΈΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ', ποιήματα - Εκδόσεις Αιγαίον 2013
- 'ΕΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΕΤΌΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΥ '74', ιστορική νουβέλα - Εκδόσεις Αιγαίον 2013

Έχω λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις διαφόρων φιλολογικών φορέων, όπως και σε συγγραφικές και ποιητικές ημερίδες που διοργάνωσε το υπουργείο παιδείας και πολιτισμού της Κύπρου καθώς τα βιβλία μου, ‘ΤΗΣ ΒΑΡΔΙΑΣ ΣΚΕΨΕΙΣ’ και ‘’ΕΝΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ  ΑΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΥ ‘74’, ήταν υποψήφια για βράβευση από τις πολιτιστικές υπηρεσίες του προαναφερθέντος υπουργείου.
Στο πρόσφατο παρελθόν είχα την τιμή να προσφωνήσω την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του συγγραφέα και ποιητή Δρ. Σάββα Παύλου.
Είμαι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, της Λέσχης Ελλήνων Λογοτεχνών, του πολιτιστικού ομίλου ‘Άρτιον Λάρνακος’ και του διαδικτυακού πολιτιστικού ομίλου ‘Βασίλης Μιχαηλίδης΄με έδρα τη Λεμεσό.
Αρκετές διαδραστικές ιστοσελίδες έχουν αρθρογραφήσει για το βιβλίο μου ‘ΕΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΥ ‘74’, ανάμεσα τους και το περιοδικό Defenceline.gr.
Για το πιο πάνω βιβλίο μου έχω τιμηθεί από την ένωση Κρητικών Κύπρου.
Στίχοι μου έχουν επίσης μελοποιηθεί από τον μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Χιονά.

7. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

‘Το ημερολόγιο ενός τιμονιέρη΄του Νίκου Καββαδία

8. Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Να διαβάζει διαφορετικά λογοτεχνικά είδη και να απορροφά όσα περισσότερα μπορεί. Επίσης να γράφει καθημερινά και να διορθώνει τα λάθη του.

9. Ποιος  ή ποιοι είναι ο αγαπημένος συγγραφέας ή οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Σαν ναυτικός ξεχωρίζω τον Νίκο Καββαδία, αλλά σαν αναγνώστης ξεχωρίζω μόνο τα ποιητικά βιβλία, ανεξαρτήτως του συγγραφέα.

10. Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο.

Το νέο μου βιβλίο που θα εκδοθεί λίαν συντόμως ανήκει στην κατηγορία νουάρ λογοτεχνίας. Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω σαν ένα σταυρόλεξο με αστυνομική πλοκή όπως την περιγράφω πιο κάτω. 
Ένα διπλό φονικό διαπράττεται στο ξενοδοχείο 'Φεγγάρι'. Ένα αίνιγμα προς επίλυση. Ένα πέπλο μυστηρίου με τροπές και ανατροπές κυρίως όταν γίνετε γνωστό ότι πίσω από αυτό το φονικό βρίσκονται ανακατεμένοι άνθρωποι της ψηλής κοινωνίας. Η πλοκή, το παρελθόν των χαρακτήρων μέσα σε μια εσωτερική ενοχή και στο τέλος μια τελική ανατροπή. Ο αστυνόμος Άγγελος Αγγέλου και ο αστυνομικός συντάκτης Άρης Σάββα ενώνουν τις δυνάμεις τους και με τις γνώσεις, αλλά και τη διαίσθησή τους για να βρουν την άκρη του νήματος και να εξιχνιάσουν την υπόθεση του διπλού φονικού!


 *     *     *

ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΠΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
(ποίημα του Λογοτέχνη Κυριάκου Ολυμπίου) 


Το καράβι πια δεν θα περάσει
απ’ του ορίζοντα την πύλη,
κάτω από τον ήλιο του μεσημεριού,
μέσα από το χρυσό το φως,
μα ούτε σαν χάδι φεγγαριού, 
κάτω από τον έναστρο ουρανό,

.Το καράβι πια δε θα προφτάσει,
τον πορφυρό τον φάρο,
τ’ απάνεμα του λιμανιού,
να αράξει στη ράδα του δειλινού,
στων άστρων τις ανταύγειες,
στις απροσπέλαστες σκιές των θαλασσών

Αγέρας το ξεγέλασε, 
χάρτινος καημός το έσβησε,
στου πόνου τη στερνή ελπίδα,
παράξενη θωριά απάγκια ξεχασμένη,
κ’ εγώ με ένα τσιγάρο στο χέρι,
…προσπαθώντας να ξορκίσω μια πεθυμιά…
… ατάραχες τις θάλασσες μόνο να μη θωρώ…
…μονάχα αυτό ποθώ!


*     *     *




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΥ


Ο Κυριάκος Ολυμπίου γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1963. Έχει αποφοιτήσει από την σχολή εμπορικού ναυτικού Ασπροπύργου και αφού ταξίδεψε αρκετά χρόνια  έφτασε στο βαθμό του πλοιάρχου. Αργότερα εργάστηκε για 20 χρόνια σαν εκπαιδευτής σε ιδιωτική ναυτική σχολή. Από το 2016 ανέλαβε τη διεύθυνση των Ναυτικών Σπουδών της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου.
Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις διαφόρων φιλολογικών φορέων, όπως και σε συγγραφικές και ποιητικές ημερίδες που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου καθώς τα βιβλία του, ‘ΤΗΣ ΒΑΡΔΙΑΣ ΣΚΕΨΕΙΣ’ και ‘’ΕΝΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ  ΑΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΥ ‘74’, ήταν υποψήφια για βράβευση από τις πολιτιστικές υπηρεσίες του προαναφερθέντως υπουργείου.
Στο πρόσφατο παρελθόν είχε την τιμή να προσφωνήσει την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του συγγραφέα και ποιητή Δρ. Σάββα Παύλου.
Είναι μέλος του πολιτιστικού ομίλου ‘Άρτιον Λάρνακος’ και του διαδικτυακού πολιτιστικού ομίλου ‘Βασίλης Μιχαηλίδης΄με έδρα τη Λεμεσό.
Αρκετές διαδραστικές ιστοσελίδες έχουν αρθρογραφήσει για το βιβλίο του ‘ΕΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΥ ‘74’, ανάμεσά τους και το περιοδικό Defenceline.gr.
Για το πιο πάνω βιβλίο του έχει τιμηθεί από την ένωση Κρητικών Κύπρου.
Στίχοι του έχουν επίσης μελοποιηθεί από το μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Χιονά.

Εργογραφία 


  • Ή ΡΑΔΑ' αυτοέκδοση 2006
  • 'ΤΗΣ ΒΑΡΔΙΑΣ ΣΚΕΨΕΙΣ' Εκδόσεις Αιγαίον 2012
  • ΈΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ' Εκδόσεις Αιγαίον 2013
  • 'ΕΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΕΤΌΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΥ '74' Εκδόσεις Αιγαίον 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!